Jučer je održano treće kolo Koranske lige. Bilo je super! Puno djece, velik broj trčkačica i trkača na 2,5 i na 5km, koje niti sparina nije omela da ostvare svoje u tom trenutku najbolje rezultate. Lijepo je vidjeti veliki broj muškaraca, a i žena koja trče.

A nekad davno:

Da bi se žene izborile za status ravnopravnih sudionica cestovnih utrka, polumaratona i maratona morale su prijeći trnovit put. Na Bostonskom maratonu 1967 g. pojavila se izvjesna Kathrine Switzer ali pod imenom K. Switzer i na taj način prevarila organizatora i dobila startni broj. Naime u to vrijeme ženama je zabranjen nastup na maratonima. Katherine je trčala u trenirci.  U jednom trenutku prateći autobus sa novinarima i direktorom utrke Jockom Semleom prošao je pored Katharine, i jedan je novinar zamjetio ženski korak trkača sa startnim brojem 261. Novinar se našalio na dobar izgled maratonca, međutim direktor Semple nije imao baš puno smisla za šalu. Zaustavio je autobus i istrčao pred Katherinu galameći, i sa željom da joj istrgne startni broj. U tome ga je sprijećio njezin zaručnik koji je trčao pored nje. Pomoć Katharini pružili su i ostali sudionici maratona koji su se našli u neposrednoj blizini. Katherina je istrčala maraton, a na cilju ju je dočekalo mnoštvo novinara.

Taj incident je skrenuo pozornost na potrebu žena da dokažu ravnopravnost na utrkama (maratonima) i smatra se neformalnim početkom ženskog maratonskog pokreta.

Eto tako je bilo nekad, a danas se Karlovac pokrenuo. Imamo Cener, Koransku ligu, Utrku Crtom bojišnice, školu trčanja, …….

Ana

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *