Mladi atletičari Atletskog kluba KA TIM iz Karlovca, 12-godišnja Maja Luketić i 10-godišnji Noa Majetić ostvarili su svoje najveće dosadašnje atletske uspjehe, osvojivši drugo, treće i četvrto mjesto u današnjem finalu Erste Plave lige u Zagrebu, održanom u okviru prestižnog međunarodnog atletskog mitinga IAAF World Challenge 2016, poznatijeg u Hrvatskoj kao “Hanženkovićev memorijal”.

Maja Luketić izvrsno otrčanom utrkom na 600 metara, od samog starta pa sve do ciljne ravnine, osvojila je srebrnu medalju u konkurenciji učenica 6. razreda. Noa Majetić osvojio je brončano odličje u skoku u dalj u konkurenciji učenika 4. razreda, dok mu je medalja istoga sjaja u utrci na 300 metara izmaknula za 40 stotinki.

Dakako, sport ne bi bio toliko uzbudljiv da ga ne prate razne druge “sitnice” koje ponekad od pobjede vode do poraza, ali i obrnuto. A Erste Plava liga baš time obiluje. Naime, i u kvalifikacijama i u finalima redovito smo svjedočili čudesnim postupcima i odlukama atletskih sudaca, promjenama pravila i satnice natjecanja u zadnji čas, preklapanja termina održavanja natjecanja u dvije različite discipline za isti uzrast, zbrčki zbog ručnog mjerenja vremena u utrkama, krivog mjerenja skokova i bacanja, zguravanjem malih natjecatelja/ica u utrkama na 300 metara da trče u istoj stazi, …

Ove pak godine u finalu učenicima i učenicama 4. razreda, među kojima i Noi, uopće nisu dozvolili zagrijavanje, kao niti jedan jedini probni skok (!?), premda za takav postupak – protivan temeljnom atletskom pristupu i pravilniku – uistinu nije bilo opravdanog razloga. No suprotno tome, ustrajali su na odlukama koje i nemaju izravne veze s atletikom, ali mogu utjecati itekako na sabranost natjecatelja na startu i tijekom samog nadmetanja. Tako su, promjerice, Maju udaljili sa starta uoči 2.skupine utrke na 600 metara jer nije obukla majicu s logom Erste Plave lige kako bi bila jednoobrazna s ostatkom konkurencije. Srećom da su joj dozvolili da otrči na suprotni kraj stadiona i presvuče se.

Osim ovakvih iskakanja, naravno uvijek su prisutne i druge okolnosti koje mogu “raditi za ili protiv” atletičara, kao što su umor, ozljeda, bolest, … Noa je večer uoči natjecanja odležao u krevetu s temperaturom, koja mu je oduzela dio snage i brzine, što se očitovalo već kod zaleta skoka u dalj, a posebice u utrci na 300 metara u kojoj nije stoga mogao “povući” do svoga maksimuma. No baš zato jer unatoč bolesti nije želio odustati još je jednom zaslužio pljesak za borbenost, a i nagrađen je odličnim plasmanima. Maju je pak finale Erste plave lige zateklo u odličnoj formi, koja se dala naslutiti već po brzim utrkama na 2,5 kilometara na ovogodišnjoj Jesenskoj Koranskoj ligi. No takva postignuća ne bi dosegnula bez predanog i požrtvovnog treniranja te zaslužuje iskrenu čestitku na iskazanoj volji i trudu.

Veliki su to i lijepi uspjesi ovo dvoje mladih KA TIM-ovaca, pod trenerskim vodstvom Ane Guštin Dragojević. Ovim uspjesima nastavili su niz odličnih rezultata KA TIM-ovaca u finalima Erste Plave lige od 2013. godine kada je po prvi puta natjecanje održano. Podsjetimo, u finalima su sudjelovali i Dora Kralj, Leona Joha, Tin Majetić, Lovro Mejašić (2013.), Lana Perinac, (2014.), Kala Majetić (2015.) i Leon Pleša (2014. i 2015.). Najveći uspjeh do sada ostvario je Leon Pleša koji je 2014. godine pobijedio u konkurenciji učenika 4. razreda u skoku u dalj, a u utrci na 60 metara bio je drugi.

Finalno natjecanje Erste Plave lige okuplja po 16 ponajboljih mladih atletičarki i atletičara u Hrvatskoj u svakoj od natjecateljskih disciplina, a finale valja zaslužiti osvajanjem jednog od prva dva mjesta na kvalifikacijama pojedine regije (Zagreb-zapad, Zagreb-istok, Varaždin, Osijek, Pula, Rijeka, Zadar i Split).

Maja i Noa odličnim nastupima plasirali su se u finale na kvalifikacijskom nadmetanju regije Zagreb-zapad na stadionu “Mladosti” u Zagrebu 5. svibnja ove godine. Noa je tada pobijedio u utrci na 300 metara i bio drugi u skoku u dalj, a Maja je u finale prošla s drugim mjestom u utrci na 600 metara.

Natjecanje u regiji Zagreb-zapad redovito je po konkurenciji jedno od najjačih, što se potvrdilo i ovoga puta jer su Maja i Noa svoje visoke kvalifikacijske domete ponovili i u finalu Erste Plave lige. Premda naziv natjecanja sugerira da je riječ o ligaškom nadmetanju, tome zapravo nije tako jer mladi atletičari i atletičarke, učenici i učenice 3. do 6. razreda (u finalu 4. do 7. razreda) nastupaju najviše dva puta, osim u kvalifikacijama oni najbolji i u finalu.

U stvari, finale Erste Plave lige za te starosne kategorije je u razini atletskog prvenstva Hrvatske! Tako primjerice Noa, koji još spada među limače, osim u troboju po pravilima niti nema mogućnosti nastupiti na nekom prvenstvu Hrvatske u atletici. Za dječake i djevojčice te dobi stoga je Erste Plava liga poseban sportski izazov. S pravom možemo istaknuti da je Maja druga, a Noa treći i četvrti u Hrvatskoj!

Erste Plava liga je izuezno natjecanje i stoga jer se odvija pred velikim brojem navijača, kako vršnjaka atletičara, tako i članova njihovih obitelji ali i brojnih drugih ljubitelja atletike. Posebno je i stoga jer prethodni međunarodnom altetskom mitingu na kojem, ove godine već 66. puta (!) nastupaju i najvaće zvijezde svjetske atletike.

Maja i Noa imali su prigodu u razigranoj svečanoj povorci, s balonima u rukama,  na otvorenju mitinga biti u društvu takvih atletskih velikanki i velikana kao što su Sandra Perković, Sara Kolak, Ivana Španović, Asafa Powell, Christophe Lemaitre, …

Naposljetku, znate što je najljepše vidjeti na ovakvom jednom lijepom i velikom natjecanju? Ne neka izuzetna vremena i plasmane na semaforu, pa čak niti sjajne medalje oko vrata. Već osmjehe na licu tih mladih ljudi, koji kroz napor, odricanje, uzbuđenje, sudjelovanje, nadmetanje, pobjedu, poraz, čestitanje … uče iskreno živjeti i poštivati život i ljude!

Goran

One Reply to “Maja druga, Noa treći i četvrti u Hrvatskoj!”

  1. Hvala na lijepom članku i detaljnom opisu – to si sigurno pisao do jutra- HVALA!
    Ana

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *