Jučer sam izveo opaki trening.
Zašto?

Ako u google pretraživač ukucate Martinšćak – Vinica dobiti ćete mnoštvo planinarskih natpisa, stranica, pothvata, izleta- o tome kako su parkirali auto u D.Resi, popeli se na Vinicu pa otišli do Martinšćaka, pa se okepili, pa vratili na Vinicu, pa došli konačno popodne, odmorili se (opili?) i išli kući i ispunili dan. (Njih 100!)
Ajd da ja probam otrčati od Martinšćaka do Vinice. I natrag. Moram se i vratiti. Na Martinšćak sam dotrčao bar 200 puta u ovoj i prošloj godini.
Lakše dotrčati nego se popeti trkaćim biciklom. Sa biciklom jedva.
Probajte. Dođete se one strane kod Donjeg velemerića i možete direktno asfaltom do Martinšćaka. Ako imate mounti bike  lakše ćete.

Martinšćak je 4km od kuće moje mame u Ladvenjku.

Dakle kako je bilo:

Otrčao sam od kuće do Martinšćaka 4km za zagrijavanje više.
Zatim sam od crkvice na Martinšća upalio Garmin i krenuo na Vinicu. Prvi puta. Tempo trčanje. Put su mi objasnili dan prije Andrina i njen dečko koje smo Nevio i ja slučajno sreli na Martinšćaku. Ali ipak me put posle onih vinograda bacio na asfalt u Podvožiću ali posle je ispalo da je tako bilo bolje jer put kojim sam se vraćao kroz šumu je bio sav blatnjav.
Na normalni put kojim idu planinari uključio sam se posle kamenoloma u Belaju. Usput sam stao 2 puta i pitao ljude za put. Ubrzo sam došao do ceste kojom se penje za Vinicu i mislio a tu sam već, sad ću se ubrzo popeti da vrijeme bude ispod 40min. Ali vraga.

Vinica je više okrenuta prema Karlovcu i ima dosta trčanja kroz šumu uzbrdo dok se dođe do planinarskog doma. Do Martinšaka je uspon prilično kraći i pitomiji-asfalt.
Došao sam do Vinice za 51 minutu i Garmin je pokazao 9km. Tamo sam malo pogledao okolo, nije bilo nikoga, i krenuo natrag. Natrag sam se vraćao po PS-u tj onako kako planinari hodaju i po blatnjavom putu stigao na poznati Martinšćak i dodirnuo vrata crkvice za 48 minuta. Natrag nisam palio Garmin samo štopericu. Natrag sam već sporije trčao ali je valjda put bio neznatno kraći i manji uspon.

Netko mi je na Martinšćaku popalio jaknu koju sam ostavio na drvetu pre par dana jer mi je bilo vruće u njoj i planirao je uzeti jednog lepog dana!
Od Martinšćaka sam onda otrčao 4 km nazad kući. Ništa nisam pio. Pri toj brzini i već je bilo predveče ne treba mi.  Sve skupa 26km – 2h 45 min, ali tempo po mojoj procjeni 85% od tempa koji bi bio na trci. Zašto?  Prije trke ne bio jeo,  trenirao bi slabo 2 dana prije, mogao bi se nakemijati, konačno nabaviti tenisice od 200gr, a ne ove kopačke od 330 gr, itd. itd.
Evo slike i Garmin analiza ali samo od Martinšćaka do Vinice.

Aleksandar Božić
garmin1
garmin2
aco1

 

 

 

 

 

3 Replies to “Martinšćak-Vinica (i natrag)”

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *