… iliti trčanje po pokretnoj traci :)

Već sam nekoliko puta naletila na članke o trčanju po pokretnoj traci, tipa za ili protiv, traka vs. trčanje vani i sve u tom smislu…

Traku za trčanje imam doma zadnjih nekih 9 godina. Vrlo često sam dok su klinci bili mali mjenjala trčanje vani za trening na traci, a i sad trčim kad ne stignem van.

Prvo, traku treba upoznat ukoliko planirate provoditi vrijeme sa njom. Može se sve svesti na gumbić on-off, međutim, ona daje puno više od toga. Zato npr. trčanje u nekom fitness klubu neće rezultirati nekim pomakom (eventualno u nekim rijetkim slučajevima (uvijek se nađe neki frik ;) ) )

U ovom tekstu ću se orijenitrati na svoje iskustvo :)

MANE

10298996_10204454461669697_1276198394167820263_nDakle, trčanje po pokretnoj traci ima jednu manu (osim ako ne uključim i onaj dio kad se pokvari pa ju moram sama popravljat tad bi to bile dvije mane :) ), a to je što sam u 4 zida male sobice. No, i to se da riješiti. Jedno vrijeme sam imala zastor sa nacrtanom pješčanom plažom..palmica…more… a onda pogledam kroz prozor, a vani snjeg do koljena …ccc… sad ispada ta mana odmah nešto manja :)

Obično trening na traci nije kraći od 30 minuta. A zna trajat i po 3 sata. Npr. prošle zime sam daljinski od 36 km napravila baš na traci… srećom imam laptop i hrpu filmića ( za daljinski trening najbolji Pandora’s planet and blue guys :) )

 

 

 

TEHNIKA TRČANJA NA TRACI

Kako imamo tehniku trčanja na otvorenom tako isto postoji tehnika trčanja i na traci (ko bi reko :) ). U nekom sam članku pročitala da traka gura noge iza pa je lakše…

Ja ne bi sad puno drobila o tome što je pravilno a što ne, (ali bi savjetovala, opet iz svog kuta) ono što je bitno, a to je da se noge ne puštaju da idu same, jer onda se događa upravo to da traka odrađuje posao koji ne bi trebala i efekt treninga sigurno nije dobar (to bi bio onaj dio linija manjeg otpora). No bit je da kontrolirate trk i koristite snagu nogu. :)

 

PREDNOSTI

Kao što sam navela, govorim iz svog iskustva pa ću tako i prednosti navesti iz svog kuta.

Traku možete koristiti tako da svi treninzi budu zastupljeni.

Tu je prvo najjednostavnije – staviš brzinu i deri dok ide… to je iako najjednostavnije odlično zato što se učite trčat ravnomjerno, tj. u tempu..konstanta… nakon trake na otvorenom ćete imati sigurno puno bolji osjećaj za držati neki određeni tempo. Meni se recimo zna desiti da otrčim 10 km recimo u odstupanju par sec + – po km… :) Opet ima onih koji to odlično doziraju i bez trake, no ona svakako može pomoći onima koji to neznaju.

Druga prednost – fartlek i dionice.

Fartlek sam počela raditi upravo na traci pred nekih godinu i pol tek. Prije ga nisam nikad radila jer mi je to KOOOMAAAA… jer mi je teško bilo odrediti kako šta koliko… i nikak da pogodim kaj i kak treba (baš sam to lijepo objasnila :P ) Traka je za farlek ooooodliiičnaaaa… sama nudi programe po težini brzine, a možete si i sami isprogramirat.. ja volim pikat po njoj po metrima i kilometrima pa se ne zabavljam programiranjem. Uglavnom, imate mogućnosti i mogućnosti fartleka… oćete brdo, ravno… srednje.. ma kaj got.. i kaj je najbolje od svega sad i vani kad ga radim tehnički puno bolje mi to ide čak i “od oka”.

Dionice – odličan trening. Odradim ih kao i na stazi. Možda čak i bolje na traci što se tiče podloge jer ne opterećujem koljena u zavoju kao na stazi (jer ga nema :) ), a i traka je “mekanija” i samim time bolja. Još jedna prednost je što ih također radim u istom tempu, nema usporavanja usred dionice ili ubrzavanja… i to uopće ni lako…

Brdske dionice – isto kao i staza… moje brdske dionice zovem 12-12(12km/h na 12% nagib) i tu ako pustite da traka vodi kolo, vrlo lako se možete naći na podu iza nje (srećom moja sobica je dovoljno mala pa mogu odletiti jedino u zid iza :D )

Treća prednost – jesam već rekla da možete pogledati dobar film, ak ne i dva ;) ( treća prednost se ne odnosi  na drugu prednost :) )

Četvrta prednost – znojenje… e pa dakle, koliko se čovjek može iz znojiti na traci to nije istina (ustvari je :) ) A znojenje je ofkors vrlo preporučljivo, zdravo..etc..etc… dakle prst gore :)

Peta prednost – možete i hodat na njoj npr.. jedno ljeto, nekih mjesec i pol nisam mogla trčat pa sam hodala po njoj… prema palmama i moru..i pješčanoj plaži..uz brdo :D

 

UVJET

Postoji samo uvjet – 1: na traci se nikad ne trči na 0% nagiba. Vrlo logično zato jer trčite na mjestu i tako ne bi bilo otpora i simulacija sa vanjskim trčanjem bi bila manje realna što se tiče brzine, a traku ne koristimo da si olakšamo trčanje već da zamjenimo trening vani koji bi trebao po težini i izvedbi biti što sličniji, ak ne i isti na traci.

 

REALNA BRZINA

Ne bi se trebali zavaravat da 5 min po km na traci je isto što i vani. NIJE! Nije ni brže već je sporije…  Obično kad trčim klasičan trening stavim 12km/h i 2-3% nagib… to je simulacija nekih 5.10 – 5.15 po km… i to je vrlo realno. (iz mog kuta na 2-3% nagiba) Ukoliko trčite na 0 ili 1% trening sigurno nije dobro simuliran, zavaravate sami sebe, rađe stavite veći nagib i dobro se pomućite..na cesti budu bolji rezz ziher :)

 

ZA KRAJ

363fdbaeac8635aaccbcf6f99677ede790dc87af613abf00e30000a57cd9bfbdNe, nisam traka frik :) ali sam sigurna da se na njoj mogu napraviti izuzetno kvalitetni treninzi, može se u zimskim mjesecima (pogotovo) kad vani zakrka snježuljak odraditi odličan trening.

Prednost moje little room je što nemam grijanje u njoj pa zimski treninzi su simulirani zimom, kao i ljetni ljetom (ali to nije pametna ideja (probala i ne, nije pametna ideja :P ))

Dakle, nemojte misliti ako ste danas trčali na traci da vam trening nije bio dobro odrađen.

Dozirajte si brzinu i uspon po svojim mogućnostima and just running up that hill… :)

 

Gabejshn