Mozak je evolucijski predodređen za sreću, baš kao što je automobil predodređen za vožnju. No kao što je automobilu potrebno gorivo kako bi se pokrenuo, mozgu su potrebni hormoni i neurotransmiteri. Srećom, da biste ga napunili, dovoljno je trčati jer fizički napor, potiču lučenje endorfina. Ovaj je prirodni analgetik čak 20 puta moćniji od morfija, prema kojem je dobio ime, i zahvaljujući njemu maratonci mogu završiti stazu iako bi trebali “umirati” u bolovima.

Hormon koji je našim davnim predcima omogućio da ranjeni pobjegnu gladnim lavovima ne samo da će vas pretvoriti u superjunaka nego će i ojačati imunitet te smanjiti glad. Trčite i potaknite lučenje ove “droge”.

Nakon što razvijete supermoći, pobrinite se za zadovoljstvo – dopamin. Bez obzira na to jeste li pronašli izgubljene ključeve ili ste upravo počistili kuću, nacjepali drva….., ovim spojem vam mozak poručuje “bravo” te nagrađuje osjećajem uzbuđenja i sreće. Zato si za dnevnu dozu euforije postavite cilj te ga ostvarite. A za dvostruku dozu – složite popis obveza i usrećite se svaki put kad nešto precrtate. Modernog će čovjeka usrećiti to što se bliži kraj radnog dana, radnog tjedana,  kraj polumaratona, maratona…..

Kad pobijedite na natjecanju, održite besprijekornu prezentaciju ili vas prijatelj pohvali, javlja se hormon koji potiče samopouzdanje. No za ovaj “egoistični” hormon zadovoljstva nije nužno nadmašiti druge nego povećati samopouzdanje. Trčanje je jedan od hobija  koji je najbolja “ljekarna” za redovitu nabavu oksitocina. Bavite se trčanjem i zaslužite svojih pet minuta slave.

Blaženi nakon treninga

Intenzivan trening osim endorfina potiče i endokanabinoide, spojeve slične marihuani. Osim zadovoljstva taj mehanizam tjera trkače da se odmore.

Hormon energije

Adrenalin smanjuje bol, povećava snagu i puls pa stvara i svojevrsnu ovisnost.

Trčite, odmarajte se,  prehranu prilagodite potrošnji energije i jačajte samopouzadanje!

Trenerica

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *