U savršenom svijetu nakon vježbanja osjećamo se puni energije, blistamo, imamo vremena za opuštanje, istezanje, tuširanje. No u stvarnom svijetu gotovo odmah nakon vježbanja u stresu smo zbog svega ostalog što moramo napraviti. Eventualno se protegnemo oko 30 sekundi, preobučemo u novu odjeću i žurimo za novim obvezama.

Ipak savršena rutina nakon vježbanja trebala bi sadržavati 3 stvari koje ne bismo trebali preskakati. Stručnjaci kažu kako je način na koji provedemo 30 minuta nakon vježbanja podjednako važan kao i samo vježbanje. Tri stručnjaka s tog područja otkrili su u kojim vremenskim intervalima bismo se obavezno nakon vježbanja trebali rastegnuti, tuširati i nešto pojesti.

“Nakon što vježbanje završi nužno je napraviti tri naoko banalne, ali jako važne stvari”

 1. Istezanje mišića do 10 minuta nakon vježbanja
  Prva i osnovna stvar koju trebate napraviti nakon vježbanja je istezanje dok su mišići još uvijek zagrijani.

  Tijelo treba protegnuti prije nego li se mišići ohlade dakle 30 -40 minuta’, kaže Jordan D. Metzl, doktor sportske medicine iz New Yorka. Kada se mišići ohlade oni se stegnu, a ako ih pokušate tada opustiti mogli bi se ozlijediti kaže Metzl. Preporuča se minimum od 5 minuta istezanja uz kako bi se tijelo na prikladan način opustilo. Ukoliko imate vremena – 10 minuta je optimalno vrijeme.

 2. Preodjevanje u čistu i suhu odjeću 10 – 20 minuta nakon istezanja
  Nakon vježbanja oznojenu opremu za vježbanje (uključujući donje rublje i tajice)  zamijenite suhom i čistom odjećom čak i ako nemate vremena prije toga se istuširati.

Ostaci znoja između odjeće i tijela mogu potaknuti rast bakterija i gljivica koje mogu inficirati kožu te potaknuti nastanak prištića‘ upozorava Neal Schultz dermatolog iz New York Cityja.

Iako kaže kako nije važno hoćete li se presvući u prvih pet ili deset minuta nikako nemojte čekati dulje od pola sata kako biste se presvukli u čistu i suhu odjeću.

Ukoliko se nemate vremena tuširati prije presvlačenja znoj s tijela uklonite ručnikom. Ako pak imate osjetljivu kožu lica i bojite se nastanka prištića uzrokovanih znojem, Schultz ističe kako je iznimno bitno skinuti šminku i očistiti lice prije vježbanja.

“Način na koji provedemo 30 minuta nakon vježbanja podjednako je važan kao i samo vježbanje”

 1. Uzimanje prvog obrok koji vraća energiju 20 -30 minuta nakon vježbanja
  I zadnje, ali ne i manje važno je uzimanje obroka najviše 30 minuta nakon vježbanja.

  Na taj način ćete potaknuti obnovu tijela, pomoći mišićima i omogućiti tijelu da idući put izdrži još bolje‘ kaže Mitzi Dulan autorica The Pinterest Diet: How to Pin Your Way Thin.

Vrijeme od 30 minuta je optimalno za uzimanje hrane i izgradnju mišića nakon vježbanja’ kaže Mitzi dodajući kako je obrok najbolje ponijeti sa sobom na vježbanje. Ukoliko želite izgubiti kilograme, obrok bi trebao sadržavati 200 kalorija u omjeru 1:1 ugljikohidrata i proteina.

Ukoliko ne želite izgubiti kilograme već vježbate kako biste oblikovali tijelo, savjetuje 300 do 400 kalorija u omjeru 3:1 ugljikohidrata i proteina

U ovo vrijeme velikih vrućina bilo bi dobro istuširati se prije treninga kako bite osvježeni i relaksirani došli na trening.

Trenerica

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *