U utorak poslijepodne održano je jedno od osam ovogodišnjih kvalifikacijskih natjecanja Erste Plave lige za učenike osnovnih škola od 3. do 6. razreda. Ono u Zagrebu, na stadionu “Mladost”, za područje srednje i sjeverne Hrvatske. Kvalifikacijsko natjecanje s u pravilu najjačom konkurencijom, obzirom na iskustva kvalifikacija koje se održavaju u proljeće redovito od 2013. godine. I svake godine AK KA-TIM izborio je sudjelovanje bar po dvoje-troje predstavnika u finalu, krajem kolovoza ili početkom rujna, uoči međunarodnog atletskog mitinga “Hanžekovićev memorijal” na tom istom stadionu u Zagrebu.

Ove godine mjesto u finalu “hvatalo” je osmero mladih KA-TIMovki i KA-TIMovaca: učenice 4. razreda Elenor Trupković Zeba i Lara Čadonić, učenice i učenik 5. razreda Lea Vuletić, Vita Andrić i Jakov Perinac te učenice i učenik 6. razreda Anja Luketić, Katja Joha i Noa Majetić. U finale se nisu plasirali, premda su svi bili vrlo dobri pa i odlični u nastupima. Po prvi puta u sedam godina održavanja kvalifikacija Erste Plave lige dogodilo se da klub neće imati niti jednog finalista/icu. No, KA-TIMovci mogu i trebaju biti itekako ponosni na svoje sudjelovanje u ovogodišnjim kvalikacijama!

A evo i zašto. Prije svega, vrijedno su se pripremali, dokazali su se na nekolicini prethodnih natjecanja i došli su u Zagreb sportski pošteno se nadmetati. Uz pomoć, potporu i vodstvo trenerice prevladali su i svoja mala ograničenja i prepreke u vidu nesigurnosti, treme, … Na borilištima su se uspješno nadmetali s konkurentima i konkurenticama, ostvarivši mahom svi vrlo visoke plasmane i(li) zapažene rezultate. No, ono na što nisu mogli utjecati, jer i nije niti bi trebalo biti u njihovoj moći, niti u moći trenerice ili pak roditelja-navijača, su razni pogrešni sudački postupci i ocjene kao i niz organizacijskih nemarnih propusta i previda. Koji su ovo, u namjeri plemenito i korisno, natjecanje uvelike obezvrijedili, još i daleko više nego li prethodnih godina.

Premda su i proljetos neki treneri, među kojima i KA-TIMova Ana Guštin Dragojević, pa i pojedini roditelji javno upozoravali organizatore na prijašnje propuste i nedostatke te nudili rješenja (i pismenim putem) za njihovo prevladavanje, molbe ne da nisu urodile pomacima na bolje, već je organizacijska slika na terenu bila nikad lošija. Odaslana je (ponovno) loša poruka, prvenstveno prema mladim ljudima željnim poštenog i pravičnog atletskog natjecanja. Učinjena je loša usluga i dijelu ovogodišnjih finalista, koji ga nisu izborili samo svojom zaslugom, već ni krivi ni dužni uz obilatu pomoć “zbunjenih” atletskih sudaca i organizatora. A brojna djeca neopravdano su zakinuta za mjesto na postolju i(li) plasman u finalno natjecanje.

Što se KA-TIMovaca tiče, prema iskazima trenerice i pojedinih roditelja koji su prisustvovali natjecanju, ali i na temelju uvida u službeni izvještaj natjecanja, oštećeno je najmanje troje atletičarki i atletičara kluba. Zbog preklapanja satnice i nemara organizatora voditelja pojedinih disciplina, Vita Andrić u trenucima kada se srčano borila u skoku u dalj učenica 5. razreda nije obaviještena o startu utrke na 600 metara te je stoga istu propustila. A bez sumnje bi u njoj imala zapaženu ulogu. Da nije sve “čisto” u nadmetanju učenika 5. razreda u sprintu na 60 metara, u kojem je sudionik bio i Jakov Perinac, očito je i iz službene objave plasmana i rezultata. Naime, rezultati kvalifikacijskih utrka napadno se razlikuju od onih finalne osmorice. Na istoj dionici oštećen je i Noa Majetić, koji je poput spomenutog klupskog kolege također s pravom računao na visok plasman. U finale se plasirao s trećim vremenom, odlučan da da sve od sebe za prolaz u finale ili makar dohvat postolja. No, sudac-starter dozvolio je da dio finalista utrke učenika 6. razreda na 60 metara starta prije pucnja pištolja i tako pred konkurencijom stekne nenadoknadivu prednost.

Smatram da ne treba trošiti riječi obrazlažući da su se takve neočekivane i začuđujuće pogreške, počinjene od strane odgovornih osoba natjecanja, više ili manje loše odrazile i na nastupe zakinutih KA-TIMovaca u njihovim drugim disciplinama; “pogođeni” nepravdom nisu se mogli u potrebnoj mjeri opustiti i usredotočiti na daljnje natjecanje. Moguće je da su još neki od kvalifikanata KA-TIMa bili na neki način ometeni pri nastupima, što u općoj zbrci i gužvi kakva uobičajeno prati natjecanja Erste Plave lige uopće ne bi čudilo. No, već i spomenute pogreške prema mladim atletičarima su prešle razumnu mjeru i jednostavno su za natjecanje takve razine (brojem i kvaliteteom sudionika blizu razine državnog prvenstva), koje se hvali da u finalu nastupaju samo najbolji, nedopustive.

Naposljetku, ostaje da zapljeskamo KA-TIMovcima na zalaganju i ostvarenjima. Oni su svoje učinili, najbolje što su mogli i znali, i kao što sam napomenuo u uvodu napisa, zaslužuju biti ponosni na ta postignuća. Posebice se to odnosi na Laru Čadonić koja je dohvatila brončano odličje u utrci učenica 4. razreda na 300 metara te Katju Johu koja je medalju istog sjaja zaslužila u utrci učenica 6. razreda na 600 metara. Odlična Elenor Trupković Zeba bila je samo jedno mjesto iza klupske kolegice, četvrta, u utrci učenica 4. razreda na 300 metara, a Nou Majetića tek je jedan centimetar dijelio od postolja u skoku u dalj. On i Jakov Perinac te Lea Vuletić bili su odlični i u kvalifikacijama i u finalnoj utrci na 60 metara. Jakov je bio vrlo dobar osmi i u natjecanju skoka u dalj. Lea je ušla i među deset najboljih skakačica u dalj, a Vita Andrić je u istoj disciplini bila odlična šesta. Anja Luketić također je imala solidan nastup u skoku u dalj.

Goran

Kvalifikacijski plasmani i rezultati predstavnika KA-TIMa:

Učenice 4. razreda

300 metara: 3. mjesto Lara Čadonić (49,94 sek); 4. mjesto Elenor Trupković Zeba (50,71 sek)

Učenice 5. razreda

60 metara: 6. mjesto Lea Vuletić (9,06 sek, u kvalifikacijama 7. mjesto 9,14 sek)

skok u dalj: 6. mjesto Vita Andrić (3,99 m); 10. mjesto Lea Vuletić (3,72 m)

600 metara: bez nastupa Vita Andrić

Učenici 5. razreda

60 metara: 5. mjesto Jakov Perinac (9,37 sek (?), u kvalifikacijama 4. mjesto 8,70 sek)

skok u dalj: 8. mjesto Jakov Perinac (3,78 m)

Učenice 6. razreda

skok u dalj: 16. mjesto Anja Luketić (3,68 m)

600 metara: 3. mjesto Katja Joha (1:50, 60 min)

Učenici 6. razreda

60 metara: 5. mjesto Noa Majetić (8,46 sek (?), u kvalifikacijama 3. mjesto 8,30 sek)

skok u dalj: 4. mjesto Noa Majetić (4,37 m)

One Reply to “KA-TIMovci bez finala Erste Plave lige, no puno je razloga zašto trebaju biti ponosni!”

  1. Erte plava liga za nas je ove godine neslavno završila.Ka tim-ovci su se trudili ALI jednostavno protiv nekih sudačkih odluka nije se moglo tako da su dvoje naših natjecatelja :Jakov Perinac i Noa Majetić ostali bez medalja a Noa bi vrlo vjerojatno osvojio i “medalju” za plasman u finale.
    Vita Andrić nakon prvog skoka skakala je u društvu dječaka 5 razreda a redosljed seuopće nije znao ko kada skače……U tijeku drugog skoka (ona je bila u zraku) pozivali su na start 600m – naravno da nije mogla otrčati na start i time je propustila šansu da sudjeluje u toj utrci.
    Ono što me čudi (po ko znak koji put) je zašto sude osobe koje (ne svojom krivicom) to ne mogu. Starter je bio gospodin u poodmaklim godinama i on jednostavno nakon što su neki dječaci prerano krenuli (pa tek onda je on pukao-označio start) nije stigao puknuti za poništenje starta ijer su natjecatelji već bili u cilju. Da nije tragično bilo bi smješno! Glavni suci su uvidjeli pogrešku i odlučili ponoviti START Ali su u međuvremenu (dok su suci vječali -ponoviti start ili ne ) proglasili pobjednike na toj utrci i time je ponovljeni START FINALISTA NA 60m bio nemoguć.
    Žalosno je da je ovo predivno natjecanje iz godine u godinu sve lošije, i bojim se da mnogi školarci neće zapamtiti ERSTE PLAVU LIGU po lijepom i poštenom suđenju, natjecanju….
    Trenerica

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *