U Europi je već 1988. godine osnovan centar za terapijsko trčanje. U centru se s pažnjom razmatraju svaki pojedinačni slučaj (moguće štetu kroz trčanje) i rade na razvoju strategije za sprečavanje ili ublažavanje negativnog utjecaja te na minimalnoj pomoći. Trčanje je označeno kao kontinuirana aerobna izdržljivost s jasno definiranim ciljevima, svrhom, metodama i jasno prepoznatljivim putevima. Trčanje kao metoda treninga mora biti kontrolirana. Osobe koje lagano trče tijekom svog života, stvaraju pravilnu naviku koja doprinosi ne samo tjelesnom nego i mentalnom zdravlju. Lagano trčanje, kao prirodni oblik kretanja ima zdravstveni potencijal koji mora biti na raspolaganju svim uzrastima – djeci, mladima, osobama srednjih godina , i osobama starije životne dobi.

Kineziolozi točno znaju što se događa u sportaševu organizmu pod utjecajem vrlo zahtjevnog trenažnog rada i velikih napora tijekom treninga ili natjecanja. Sportski trening je kompleksan pedagoški proces koji se kontrolira u organiziranom vježbanju i učenju što se ponavlja …..

Razina opterećenja, kojoj su podvrgnuti sportaši, zatim odabir distribucija trenažnih programa sportske pripreme te primjena metoda za kontrolu postignutih efekata , zahtjevaju da proces treninga vode kvalitetno obrazovani i strućno kompetentni kadrovi.

Trenerica

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *