Trening imamo u srijedu u 19,30 u KŠ-dvorani- balkon.

S obzirom da je velik broj mladih atletičara prehlađen bilo bi dobro podsjetiti se što je prehlada i kako se “ponašati” za vrijeme prehlade.

Prehlada je blaža infekcija nosa i grla koja traje najviše oko tjedan dana, a uzrokuju je virusi. Riječ je o najučestalijoj zaraznoj bolesti u svijetu, a posebno je česta tijekom jesenskih i zimskih mjeseci. Kod odraslih se javlja prosječno 2-3 puta godišnje, a kod djece i do deset puta godišnje. Virusi prehlade prenose se kapljicama koje u okolinu dospijevaju kašljem, kihanjem ili govorom. U organizam ulaze udisanjem ili preko sluznice nosa ili grla. Simptomi prehlade su hunjavica, začepljen nos, kihanje, grlobolja i kašalj te ponekad i blago povišena temperatura. Kašlj je obično suh, ali se s vremenom može javiti iskašljaj. Simptomi se javljaju nekoliko dana nakon kontakta s virusom, a traju 5 do 7 dana, najdulje do 10 dana. Rijetko se prehlada može zakomplicirati bakterijskom infekcijom srednjeg uha, sinusa ili bronha. Na komplikaciju prehlade upućuje pojava visoke temperature sa zimicom ili tresavicom, jak kašalj, bol u području sinusa, te je u tom slučaju potrebno obratiti se liječniku.

Za vrijeme prehlade prporuča se piti dosta tekućine- čaj (sa žličicom meda i đumbira), prirodnu limunadu, čašu Cedevite- dnevno, inhalirati dišne puteve-parenje kamilicom, jesti laganu hranu – razna variva i druga lagana jela- kiselo zelja, jesti voće – naranče, limun, greip, šipak;  izbjegavati -velike skupove a prostoriju u kojoj boravite povremeno izračiti….

To više manje svi znamo ali da li primjenjujemo!?

Trening za vrijeme prehlade se može nastaviti do trenutka kada atletičar dobije povišenu temperaturu – tada ne treba trenirati već se odmarati kako bi se organizam oporavio. Temperaturu ne treba skidati (Lupocetom ili…….), i onda dolaziti na trenig jer će dijete dodatno opteretiti i oslabiti organizam i bolest će se još više razviti.

Djeca na treningu u dvorani trebaju od opreme imati:

kratke hlačice, i majicu kratkih rukava, trenirku i tenisice.

Trenerica

 

 

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *