Atletika je počela „djelovati“ davne 1945 godine i to tako da se organizirala prva štafeta za Tita od Vukove Gorice do Draganića. Trčalo se u etapama po 1000m i za štafetu se trebalo pripremiti te se pristupilo treningu. Od tada do danas imali smo jako dobre atletičarke i atletičare u Karlovcu. Josip Odhazel davne 1945 dijelio je 8-9 mjesto u troskoku (bivša Jugoslavija) sa preskočenih 12,17; sprinterica Olga Strzalkowsky- drugo mjesto i Ljubica Gojić- Ljupče- četvrto mjesto na 100m.
1946 uslijedio je natjecanje u krosu, na kojem je nastupilo 139 natjecatelja na 5000m a najbolji je bio Boris Bival (Udarnik) . Juniori su tada trčali 2000m i najbolji je bio Vilim Bercal (Mladost). Nakon toga slijede veliki uspjesi Karlovčanke Ankice Škrtić- pobjeda na prvom državnom prvenstvu u krosu- Maksimir 29.04.1949 (1400m). Ankica Škrtić trčala je na krosu bosa! Ankica Škrtić najvredniji rezultat postigla je na državnom prvenstvu u Ljubljani 11.09.1946 kada je postala prvakinja Jugoslavije s vremenom 2.30,2.
Od tada do Jelice Pavličić Štefančić postignuto je puno dobrih rezultata i puno je Karlovčana pobjeđivalo na državnim i međunarodnim prvenstvima, ALI samo je jedna Jelica Pavličić Štefančić!

Od dana kada je Ankica Škrtić trčala i pobjeđivala bosa do danas mnogo toga se promjenilo. Drugi gradovi su napredovali. Zagreb npr.ima nekoliko profesionalnih trenera i UVJETE kakve Karlovac ne može niti zamisliti. Opreme nemamo, atletske staze nemamo, skok u vis i dalj –nemamo, motku nemamo, zapreke nemamo, sprave za bacanje i bacališta nemamo….Od današnjih atletičara se očekuje da trče maltane bosi i da pobjeđuju. Na natjecanjima se naše atletičarke i atletičari „susreću“ sa 10 prepona koje trebaju preskočiti i kvalitetnu utrku otrčati!
Dok atletičari i atletičarke drugih klubova formu „bruse“ na pripremama mi treniramo na balkonu i betonu KŠ dvorane!

Nema se novaca – ne vjerujem da se od Domovinskog rata do danas nije moglo nešto poduzeti da se promjeni atletska staza (natječaji EU….) i kupi potrebna oprema..
Atletičari i atletičarke Karlovca odlaze u druge klubove, a Karlovac šuti! Zašto?

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *